Koninklijk paleis Amsterdam

winnaars

Vier kunstenaars komen jaarlijks in aanmerking voor een Koninklijke Prijs, een geldbedrag van 6.500 euro vrij van belastingen en premies. Zij worden voorgedragen door een jury.

De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst wordt traditioneel uitgereikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Daar vindt ook de jaarlijkse tentoonstelling plaats. Voor het grote publiek is de tentoonstelling vaak een eerste kennismaking met het werk van de jonge kunstenaars. Voor galeriehouders, verzamelaars en curatoren is het een vijver waar graag uit gevist wordt.

lijst winnaars sinds 1947

/uploads/media_items/paul-nassenstein-verkeersspel-show-1997.645.425.s.jpg

Paul Nassenstein

Paul Nassenstein

Verkeersspel Show (1997), olieverf op doek, 150 x 250 cm.
Foto: Tom Haartsen

/uploads/media_items/dieuwke-spaans-kerktoeristen-1996-1997.645.425.s.jpg

Dieuwke Spaans

Dieuwke Spaans

Kerktoeristen (1996/1997), gemengde techniek op papier, 260 x 300 cm.
Foto: Tom Haartsen

/uploads/media_items/serge-verheugen-a-happy-job-makes-a-happy-man-1997.645.425.s.jpg

Serge Verheugen

Serge Verheugen

A happy job makes a happy man (1997), hardboard, plamuur, grondverf, balnke lak op doek, 80 x 60 cm (2x).
Foto: Tom Haartsen

/uploads/media_items/frank-lenferink-bed-1996.645.425.s.jpg

Frank Lenferink

Frank Lenferink

Bed (1996), olieverf op paneel, 90 x 120 cm.
Foto: Tom Haartsen

Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst 1997 - juryrapport

Frank Lenferink
Frank Lenferink schildert heel accuraat en precies een werled van vervreemding. Op het eerste gezicht lijken er normale situaties gerepresenteerd te zijn, maar bij nadere beschouwing blijkt de voorstelling uiteen te vallen. Lenferink is consistent in zijn ontwikkeling van zowel schilderwijze als thematiek.

Paul Nassenstein
Paul Nassenstein's werk werd reeds eerder bekroond en in de tentoonstelling getoond. Alhoewel hij dit jaar de voorwaarde dat een kunstenaar jonger dan 30 jaar moet zijn om voor de tweede maal mee te dingen naar een Koninklijke Subsidie heeft overschreden, draagt de jury hem toch voor. Nassenstein weet binnen een theatrale vorm spanning in het beeld te brengen. De tegenstelling tussen de enorme ruimte en de heel precies uitgevoerde figuurtjes erin getuigen van ambitie en grote verbeelding. In vergelijking met het oudere werk dat klein van formaat was maken deze recente schilderijen een monumentale indruk.

Dieuwke Spaans
Dieuwke Spaans maakt werken op papier waarin een duidelijke schilderkunstige kwaliteit aanwezig is. Zij schuwt de symboliek niet; wellust en macht zijn thema's die zij aan de orde stelt. De voorstelling en uitvoering bezitten een grote fantasie en mede door 'afstotende' kwaliteiten een dwingende kracht.

Serge Verheugen
Serge Verheugen's werk heeft een cartoonesk karakter. schilderkunstige opvattingen en grafische kwaliteiten vallen samen. Het goed leesbare en met gemak geschilderde beeld wordt versterkt door de materie van de drager.