Koninklijk paleis Amsterdam

explore
het Paleis

Dit is een wekelijkse rubriek waarin wetenswaardigheden geplaatst worden over de bijzondere geschiedenis van het Koninklijk Paleis en haar gebruikers.

Op onze facebookpagina kun je ook een vraag aan ons stellen over het gebouw. 

Volg deze rubriek en stel je vraag: 
facebook.com/paleisamsterdam

  • Vierschaar - Paleis op de Dam

Koning Lodewijk Napoleon transformeerde de Vierschaar van het toemalige stadhuis in een Hofkapel. De dramatische sculpturen en reliëfs gemaakt door Artus Quellinus werden bedekt achter blauwe drapperiën. 

Naar Frans gebruik liet de praktiserend rooms-katholieke Lodewijk in de Consitutie voor het Koninkrijk Holland vastleggen dat in al zijn paleizen een kapel zou worden gesticht voor de koninklijke familie en haar hofhouding. De twee etages hoge ruimte waar in de stadhuisperiode het doodvonnis ceremonieel werd uitgesproken, lijkt door haar monumentale uitstraling toepasselijk voor een kapel. 

In de eenvoudig ingerichte kapel stonden dertig iepenhouten stoelen bekleed met zwart velours en twee bronskleurige credenstafels. Het noodzakelijke altaarzilver werd vanuit de Utrechtse hofkapel overgebracht. De Koning zelf woonde de dienst bij vanuit een koninklijke loge, een vast element in de kapel van de paleizen. De Koning kon deze loge bereiken via zijn privé-vertrekken op de hoofdverdieping. Het altaar stond tegenover de loge voor de voormalige secretariszetel. Boven het altaar hing een schilderij met een voorstelling van de geboorte van Jezus.