Koninklijk paleis Amsterdam

explore
het Paleis

Dit is een wekelijkse rubriek waarin wetenswaardigheden geplaatst worden over de bijzondere geschiedenis van het Koninklijk Paleis en haar gebruikers.

Op onze facebookpagina kun je ook een vraag aan ons stellen over het gebouw. 

Volg deze rubriek en stel je vraag: 
facebook.com/paleisamsterdam

  • ferdinand bol mozes daalt met de tafelen der wet van de berg sina├» paleis op de dam

Mozes met de stenen tafels

Dit grote schilderij van Ferdinand Bol toont Mozes die afdaalt van de berg Sinai met in zijn handen de stenen tafels met erop de tien geboden. Om hem heen zweven engelen, die respectievelijk een witte lelie, een fasces, een slang die in zijn staart bijt en een wolk vasthouden. Het volk van Israel knielt devoot voor de wetten van God. Dit schilderij is in 1662 geschilderd als schoorsteenstuk voor de Schepenzaal. Het riep de schout en schepenen op om Gods wetten te respecteren en te handhaven. In het Paleis is dit schilderij nog steeds te zien op zijn originele plek.

De voorstelling van Bol toont het moment dat Mozes voor de tweede keer van de berg afdaalde met de tien geboden in zijn handen. De eerste stenen tafels had Mozes uit woedde over de goddeloosheid van het volk Israëls kapot gegooid. Dit keer toonde het volk wel hun eerbied voor God en hun ontzag voor de profeet met zijn glinsterende gezicht. De engelen om Mozes heen dragen allerlei symbolen. De witte lelie is een symbool van zuiverheid en reinheid. De fasces is het symbool van rechtvaardigheid en eenheid, de cirkelvormige slang staat voor eeuwigheid en de wolk is de Heilige Geest.

In de vroege negentiende eeuw, onder Lodewijk Napoleon en later voortgezet door de eerst Oranje-koningen, was dit schilderij aan het oog onttrokken door een groot baldakijn. Voor het baldakijn stonden, op een verhoging, de tronen voor de Koning en de Koningin.