Koninklijk paleis Amsterdam

explore
Verborgen Verhalen

Het Koninklijk Paleis Amsterdam is een gebouw met veel verhalen. In de zomer van 2015 komen de Verborgen Verhalen tot leven in het Paleis.

Op deze pagina worden bijzondere verhalen uitgelicht. Dit is ook een rubriek op FacebookTwitter en Pinterest.

Blijf op de hoogte en volg EXPLORE - VERBORGEN VERHALEN

  • pendule oedipus

Oedipus en Antigone

Verborgen verhalen vinden we niet alleen in de 17de-eeuwse decoraties uit de stadhuisperiode. De Franse hofstijl  - het empire - waarmee Lodewijk Napoleon het gebouw in 1808 liet inrichten zit ook boordevol symboliek. Mythologische helden en wezens spelen wederom een hoofdrol, maar nu om het macht van de eerste Koning van Holland te verbeelden of de functies van de verschillende paleiskamers.

moord
Deze pendule verbeeldt twee scènes uit het leven van de Griekse Oedipus. Nadat hij van het orakel hoort dat hij zijn vader zal doden en zijn moeder zal trouwen ontvlucht Oedipus Korinthe, waar hij is groot gebracht door Polybus en Periboea. Al zwervend komt hij zijn voor hem onbekende vader Laïus, koning van Thebe, tegen. Bij een kruising van wegen krijgen ze ruzie over wie er voorrang heeft en Oedipus doodt Laïus en zijn gevolg. Dit moment wordt verbeeld in het bronzen reliëf op de marmeren sokkel.

trouw
De volgende scène speelt zich op de sokkel zelf af. Na de moord komt Oedipus de Sfinx tegen die Thebe terroriseert. Als hij de Sfinx doodt, wordt hij als een held onthaald in Thebe en als dank trouwt hij de weduwe van Laïus, zijn moeder Jocaste. Zij schenkt hem twee zoons en twee dochters, waaronder Antigone. Als Oedipus er via het orakel achter komt wie zijn werkelijke ouders zijn, steekt hij zijn ogen uit. De hurkende houding van Antigone toont dat zij haar vader trouw blijft ondanks de moord en de incestueuze verhouding.

Het verhaal was aan het einde van de 18de eeuw uitermate populair door de opera Oedipe à Colonne van Antonio Sacchini uit 1785. Deze klok die in eerste instantie aan de kroonprins was toebedeeld, kwam in de salon te staan van koningin Hortense, de vrouw van Lodewijk Napoleon. De klok is gemaakt in Parijs in ca. 1808.