Koninklijk paleis Amsterdam

gebouw &
interieur

Het gebruik, anderhalve eeuw als stadhuis van Amsterdam, vijf jaar als Frans Koninklijk en Keizerlijk Paleis, en twee eeuwen als ontvangstpaleis van de Oranjes heeft zijn rijke sporen nagelaten.

stadhuis
Het Paleis werd in de 17e eeuw gebouwd als stadhuis van Amsterdam naar ontwerp van Jacob van Campen. Schilderijen en beeldhouwwerken van beroemde kunstenaars zoals Ferdinand Bol en Govert Flinck verwijzen symbolisch naar de macht en rijkdom van de stad Amsterdam in de Gouden Eeuw. 

empire
Met de komst van Koning Lodewijk Napoleon in 1808 veranderde het stadhuis in een paleis. De prachtige en unieke collectie empiremeubelen, pendules en kroonluchters herinneren aan deze tijd. De collectie behoort  tot  een van de best bewaard en meest complete empire collecties ter wereld.

Oranje-Nassau
In de vertrekken zijn kunstwerken uit de collectie van Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau te zien. Veel schilderijen tonen de diverse leden uit het geslacht Oranje-Nassau.

Iedere bezoeker krijgt gratis een mobiele gids. De mobiele gids is ingesproken door Job Cohen, voormalig burgemeester van Amsterdam, en geeft een uitgebreide rondleiding door dit unieke gebouw. 

explore het Paleis
  

Vierschaar
Foto: E. & P. Hesmerg

Burgerzaal 
Foto: Wim Ruigrok

Vroedschapskamer
Foto: Wim Ruigrok

Ferdinand Bol
Foto: Tom Haartsen

Pendule Eed der Horatiërs
Foto: Qiu Yang

stadhouderlijke familie
Collectie Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau